Finansowanie pomocy społecznej ze środków publicznych - Antyparowicz, Grażyna (Financing of Social Assistance from Public Funds, 2010)
Ubóstwo i bezradność wobec wypadków losowych od zarania dziejów skłaniały ludzi do tworzenia organizacji samopomocowych, empatia i otwartość na potrzeby bliźnich legły u podstaw działalności charytatywnej. Od XVI w. państwo zaczyna ingerować w tę sferę, w XVII w. powstają pierwsze profesjonalne zakłady opiekuńcze (szpitale generalne). Współczesny system zabezpieczenia socjalnego ukształtował się w okresie międzywojennym. Polskie ustawodawstwo z tego okresu było tak postępowe, że w czasie transformacji ustrojowej stało się podstawą rekonstrukcji systemu pomocy społecznej. Po okresie realnego socjalizmu pozostała nieumiejętność współpracy administracji rządowej i samorządowej z organizacjami społecznymi. Powoduje to wysokie obciążenia finansów publicznych przy niskim poziomie zaspokojenia potrzeb beneficjentów pomocy społecznej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 15-30
Keywords: pomoc społeczna; zabezpieczenie socjalne; finanse publiczne