Wielowymiarowe porównania systemów zdrowotnych w krajach OECD w kontekście realizowanych modeli ochrony zdrowia - Białynicki-Birula, Paweł (Multidimensional Comparisons of Health Care Systems in OECD Countries in the Context of Applied Health Care Models, 2010)
Niniejszy tekst dotyczy zagadnienia przekształceń systemów zdrowotnych w krajach rozwiniętych. Autor stawia pytanie, czy wobec różnicowania się systemów zdrowotnych poprzez wzajemne zapożyczanie rozwiązań ma sens analiza systemów zdrowotnych odnosząca się do modeli ochrony zdrowia. Na podstawie przeprowadzonych analiz wykazał, że stosowane rozwiązania modelowe wywierają istotny statystycznie wpływ na kształtowanie się charakterystyk ochrony zdrowia. Jednocześnie eksponowanie podejścia modelowego wraz z koncentracją wyłącznie na kwestiach ekonomicznych - jako zbyt wąskie i nie oddające istoty zróżnicowania systemów zdrowotnych - wymaga całościowego podejścia, uwzględniającego różne elementy systemu ochrony zdrowia w szczególności: mechanizmów alokacji oraz rozwiązań organizacyjnych i instytucjonalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 59-76
Keywords: systemy ochrony zdrowia; porównania międzynarodowe