Polityka budżetowa w strefie euro w czasie kryzysu finansowego i gospodarczego - Borowiec, Jan (Fiscal Policies in the Euro Area During the Financial and Economic Crisis, 2010)
trefa euro została poważnie doświadczona negatywnymi skutkami światowego kryzysu finansowego i gospodarczego. Wywołując największą recesję po drugiej wojnie światowej, kryzys doprowadził jednocześnie do powstania wysokich deficytów budżetowych oraz do szybkiego narastania długu publicznego w państwach członkowskich. W celu wyeliminowania nadmiernych deficytów oraz zmniejszenia długu publicznego niezbędne będzie przystąpienie do konsolidacji budżetowej. Konsolidacja ta może okazać się zadaniem bardzo trudnym ze względu na jej skalę, powolność procesów ożywienia gospodarczego oraz konieczność dokonania istotnych zmian w strukturze dochodów i wydatków publicznych. Ponadto jej skuteczność będzie zależała od powodzenia reform strukturalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 77-86
Keywords: strefa euro; kryzys finansowy i gospodarczy; polityka budżetowa; konsolidacja budżetowa