Formy organizacyjne jednostek sektora finansów publicznych - zmiany wprowadzone w 2010 r. - Bury, Agata (Organizational Forms of Units of the Public Finance Sector - Changes Introduced in 2010, 2010)
Nowa ustawa o finansach publicznych z 2009 r. wprowadziła szereg zmian w funkcjonowaniu sektora finansów publicznych, w tym także form organizacyjnych jednostek tego sektora. Zmiany te miały trojaki charakter: po pierwsze, niektóre istniejące dotychczas formy zlikwidowano (gospodarstwa pomocnicze), po drugie, w stosunku do innych zmieniono zasady lub ograniczono zasięg działania (jednostki budżetowe, zakłady budżetowe, fundusze celowe), po trzecie, stworzono nowe formy organizacyjne (agencje wykonawcze, instytucje gospodarki budżetowej). Artykuł omawia zasady funkcjonowania nowych form organizacyjnych jednostek sektora finansów publicznych oraz prezentuje najważniejsze zmiany wprowadzone w formach dotychczas istniejących.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 100-111
Keywords: finanse publiczne; agencje wykonawcze; instytucje gospodarki budżetowej