Inwestycje w rozwoju społeczno-gospodarczym gminy - Grzebyk, Mariola (Investments in Municipality's Socio-Economic Development, 2010)
Podstawą rozwoju społeczno-gospodarczego wielu gmin są inwestycje, w tym infrastrukturalne. Działalność inwestycyjna polega na zwiększaniu bądź modernizacji istniejących środków trwałych oraz tworzeniu nowych. Konieczność prowadzenia w coraz szerszym zakresie działalności inwestycyjnej przez władze samorządowe wynika również z potrzeby zmniejszania dysproporcji rozwojowych pomiędzy poszczególnymi jednostkami samorządowymi. Decydującą rolę przy wyborze rodzajów inwestycji, zwłaszcza w ostatnich latach, odgrywała możliwość korzystania przez te jednostki z funduszy unijnych. Głównym celem artykułu jest ukazanie znaczenia inwestycji w rozwoju gminy Czudec w latach 2003-2008. Badana gmina podejmuje wiele działań inwestycyjnych, jednak procentowy udział wydatków inwestycyjnych w wydatkach ogółem jest niski.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 192-207
Keywords: inwestycje; rozwój lokalny; fundusze unijne