Koncepcja zarządzania strategicznego w jednostce samorządu terytorialnego - problemy organizacyjne - Hermaszewski, Jarosław (The Conception of Strategic Management in a Territorial Self-Government Unit - the Organizational Problems, 2010)
Przedmiotem niniejszych rozważań są zagadnienia zawiązane z koncepcją zarządzania strategicznego w JST. Szczególną uwagę zwrócono na problemy organizacyjne umożliwiające wdrożenie jej w życie. Etap pierwszy, planowanie, wskazał na problemy dotyczące: formułowania misji gminy, identyfikacji i analizy dostępnych zasobów oraz uwzględnienia specyficznych potrzeb społeczności lokalnej. Etap organizacyjno-koordynacyjny to budowanie zintegrowanych baz danych, adaptacja struktur organizacyjnych, planowanie wieloletnie oraz budżetowanie zadaniowe. Etap ostatni to system kontroli opartej na sformułowanych wskaźnikach i miernikach jakości życia mieszkańców. Ocena systemu dotyczy procedur postępowania oraz procesu kontroli.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 219-228
Keywords: samorząd terytorialny; zarządzanie; strategia