Uwarunkowania zaciągania i obsługi długu przez jednostki samorządu terytorialnego - Jastrzębska, Maria (Conditions of Borrowing Money and Servicing Debt by Local Government Units, 2010)
Na zdolność JST do zaciągania i obsługi długu JST wpływ mają uwarunkowania: prawne, ekonomiczne, polityczne, społeczne i organizacyjne. Uwarunkowania prawne zawarte są w ustawie o finansach publicznych, w której od 2014 r. zniesiono limit poziomu długu JST i wprowadzono nowy limit poziomu wypłat na obsługę długu. Uwarunkowania ekonomiczne zaciągania i obsługi długu można podzielić na niezależne i zależne od JST, a wśród nich główną rolę odgrywa koniunktura gospodarcza i kondycja finansowa JST. Do ograniczeń politycznych należą np. konflikty polityczne pomiędzy organem stanowiącym a wykonawczym. Jednym z podstawowych ograniczeń organizacyjnych jest brak świadomości potrzeby zadłużania się przy niedoskonałej znajomości funkcjonowania mechanizmu rynku finansowego i braku umiejętności zarządzania powstałym długiem.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 241-253
Keywords: dług jednostki samorządu terytorialnego