Przyczyny wzrostu wydatków lokalnych - Kańduła, Sławomira (Causes of Local Expenditures' Growth, 2010)
W latach 1991-2008 wydatki budżetów jednostek samorządu terytorialnego w Polsce rosły w ujęciu bezwzględnym oraz w relacji do PKB. Wzrost wysokości tych wydatków w odniesieniu do PKB obserwowany jest także w innych państwach UE. Tendencja ta skłania do poszukiwania odpowiedzi na pytanie dotyczące przyczyn tego zjawiska. Wydatki lokalne są finansowym wyrazem zadań wykonywanych przez JST, ale wysokość, rodzaje oraz kierunki wydatków zależą od wielu czynników. Czynniki te można podzielić na: socjologiczne, polityczne, społeczne, ekonomiczne oraz inne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 254-268
Keywords: wydatki lokalne; wzrost wydatków lokalnych