Inwestycje i bariery w rozwoju konkurencyjności sektora MŚP w Polsce - Polak, Waldemar (The Investments and Basic Limitations in the Development of Competitiveness of Small and Medium Companies in Poland, 2010)
W opracowaniu podjęto próbę analizy skali i charakteru podejmowanych inwestycji i podstawowych barier rozwoju konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. W dobie intensywnej walki konkurencyjnej zarówno na rynkach lokalnych, jak i na rynku globalnym małe i średnie przedsiębiorstwa nabierają coraz większego znaczenia. To one tworzą nowe miejsca pracy, mają duży udział w tworzeniu PKB i pomagają lokalnej gospodarce dostosować się do społeczno-ekonomicznych zmian, pobudzając wzrost aktywności gospodarczej. Rozwój sektora MSP jest możliwy m.in. dzięki inwestycjom i ich finansowaniu prowadzącym do wzrostu konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 285-295
Keywords: sektor MŚP; inwestycje, rozwój; konkurencyjność; bariery