Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w regionie łódzkim : analiza statystyczna - Różański, Jerzy (Foreign Direct Investment in Łódź Region : Statistical Analysis, 2010)
Przeprowadzona w latach 2006-2008 analiza bezpośrednich inwestycji zagranicznych w regionie łódzkim wykazała uchwytny wzrost: liczby spółek, liczby osób zatrudnionych w tych spółkach, kapitału podstawowego, wartości sprzedaży i eksportu, inwestycji w nowe środki trwałe. Dominującą rolę w regionie łódzkim odgrywają spółki z udziałem kapitału zagranicznego zajmujące się przetwórstwem przemysłowym. Zbyt mało jest spółek średnich i dużych, dominują spółki małe. W roku 2008 nie nastąpił spadek zagranicznych inwestycji w regionie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 306-317
Keywords: bezpośrednie inwestycje zagraniczne; region łódzki