System zamówień publicznych a innowacyjność przedsiębiorstw - Starzyńska, Wacława (The Public Procurement System and the Innovativeness of Enterprises, 2010)
Zamówienia publiczne stanowią ważny sektor gospodarki. Za pomocą systemu zamówień publicznych, którego głównym celem jest efektywne wydatkowanie środków publicznych, można upowszechniać rozwiązania innowacyjne w procesie produkcji lub dotyczące samego produktu oferowanego przez wykonawców. Celem artykułu jest próba wskazania na możliwości tkwiące w procedurach zamówień publicznych, szczególnie w trybach, opisie przedmiotu zamówienia i specyfikacji istotnych warunków zamówienia w zakresie inspirowania i zachęcania zarówno podmiotów zamawiających jako przyszłych klientów, jak i przedsiębiorstw - potencjalnych wykonawców do innowacyjnych propozycji produkcji i/lub samego produktu będącego przedmiotem zamówień publicznych. Słowa kluczowe: tryby zamówień publicznych, innowacyjność, selekcja
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 351-358
Keywords: tryby zamówień publicznych; innowacyjność; selekcja wykonawców; kryteria przedmiotowo-podmiotowe; strategia innowacyjna UE