Znaczenie wzrostu gospodarczego w rozwoju sektora bankowego w Polsce - Stola, Emilia (The Meaning of Economic Growth for Development of the Banking Sector in Poland, 2010)
Zagadnienie wzajemnego oddziaływania wzrostu gospodarczego i rozwoju sektora bankowego najczęściej wyjaśniane jest w ten sposób, że rozwój finansowy jest intensyfikowany przez wzrost ekonomiczny. Przeprowadzone badania w tym zakresie miały za zadanie głównie analizę systemów finansowych zorientowanych rynkowo, a nie bankowo, co stwarza potrzebę analizy w tym kierunku. Celem głównym artykułu było określenie wpływu wzrostu gospodarczego na rozwój sektora bankowego w Polsce w latach 1997-2007. Na podstawie przeprowadzonej analizy danych empirycznych i statystycznych potwierdzono statystycznie istnienie ścisłego związku między badanymi zmiennymi w analizowanym okresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 359-368
Keywords: sektor bankowy; bankowość; wzrost gospodarczy