Podstawowe problemy związane z zarządzaniem ryzykiem emisji CO2 przez wytwórców energii elektrycznej w Polsce - Styn, Igor (Basic Problems Connected with Managing CO2 Emission Risk by Electricity Producers in Poland, 2010)
Na podstawie charakterystyki czynników wpływających na cenę pozwoleń na emisję CO2 na rynku europejskim, podstawowych zachowań inwestorów oraz rodzajów ryzyka związanych z zarządzaniem emisją autor próbuje opisać aktualną sytuację sektora wytwarzania energii elektrycznej w zakresie emisji CO2 i wskazać najbardziej efektywne, jego zdaniem, narzędzia zabezpieczenia otwartej pozycji na rynku emisji CO2. W pierwszej części tekstu opisano sposoby nabywania uprawnień do emisji CO2, w kolejnej zanalizowano czynniki cenotwórcze na europejskim rynku uprawnień do emisji (EU ETS) i podstawowe wzorce zachowań inwestorów, w ostatniej zaś poddano analizie podstawowe typy ryzyka związane z emisją CO2 i funkcjonowaniem rynku EU ETS, a także możliwości zarządzania nimi przez wytwórców energii elektrycznej w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 369-379
Keywords: zarządzanie ryzykiem; odnawialne źródła energii; biomasa, produkcja energii elektrycznej