Podstawowe problemy związane z wykorzystaniem biomasy jako paliwa do wytwarzania energii elektrycznej w Polsce - Styn, Igor (Basic Problems Connected with Biomass as the Fuel for Power Generation in Poland, 2010)
Na tle analizy statusu prawnego biomasy jako paliwa służącego do wytwarzania energii elektrycznej i ciepła autor artykułu przedstawia podstawowe kwestie związane z wykorzystaniem biomasy jako paliwa do produkcji energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii w Polsce. Najważniejszymi barierami w wykorzystywaniu biomasy jako paliwa dla energetyki według autora są: niewykorzystanie potencjału rozwojowego produkcji energii elektrycznej i ciepła z biomasy jako energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii oraz logistyka biomasy. Najistotniejszym problemem energetyki jest zabezpieczenie stałych dostaw biomasy, możliwie podobnego gatunku i charakterystyki opałowej. Jedynym rozwiązaniem wydaje się przejęcie przez przedsiębiorstwa energetyczne lub ich spółki zależne roli operatora dostaw oraz kredytodawcy wytwórców biomasy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 380-391
Keywords: zarządzanie ryzykiem; odnawialne źródła energii; biomasa; produkcja energii elektrycznej