Środki unijne a innowacje małych i średnich przedsiębiorstw - Wolański, Robert (Union Funds and the Innovation Small and Medium Enterprises, 2010)
Artykuł porusza kwestię wpływu środków unijnych na innowacyjność MSP. Badanie wykazuje znaczną rolę środków unijnych w poprawie innowacyjności przedsiębiorstw, które poprawę innowacyjności widzą poprzez dokonane inwestycje. Istotne są więc środki unijne w formie dotacji na inwestycje poprawiające konkurencyjność przedsiębiorstw, a w konsekwencji ich innowacyjność. Z badania wynika, iż wielkość przedsiębiorstwa ma duże znaczenie przy wpływie środków unijnych na ich innowacyjność. Im mniejsza firma, tym ma większe trudności w pozyskaniu takich środków. W efekcie znaczna grupa niewielkich firm nie otrzymuje środków unijnych i poziom ich innowacyjności nie ulega poprawie. W celu zmiany tej sytuacji należy przede wszystkim uprościć i usunąć wiele wymogów formalnych uzyskania środków z UE oraz ułatwić MSP dostęp do źródeł finansowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 99, s. 423-433
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; innowacje; środki unijne