O możliwych zależnościach między formą organizacyjno-prawną a zasadami zrównoważonego rozwoju organizacji - Banasiewicz, Kazimierz (Possible Correlations Between the Organizational and Legal Form and the Rules of Sustainable Development of Organizations, 2010)
Warunkiem zrównoważonego rozwoju organizacji jest odpowiednie, właściwe ze względu na przyszłe pokolenia gospodarowanie. Posługując się metodą case-study, wskazałem rolę formy organizacyjno-prawnej przedsiębiorstwa w kształtowaniu możliwości odpowiedzialnych działań rynkowych. Artykuł poświęcony jest mało dostrzeganej zależności między świadomością formy, w jakiej prowadzone jest przedsiębiorstwo, a świadomością celowości stosowania zasad wynikających z koncepcji społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw. Konkluzją artykułu jest wskazanie na konieczność podjęcia usystematyzowanych badań dotyczących relacji między formą organizacyjno-prawną a poziomem uświadomienia zasad SOP w organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 100, s. 49-58
Keywords: zrównoważony rozwój; forma organizacyjno-prawna; społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw