Odpowiedzialność samorządu terytorialnego za ochronę zdrowia a komercjalizacja szpitali - Kacała, Joanna (Local Government Responsibility Versus the Commercialization of Hospitals, 2010)
Celami artykułu są przedstawienie uwarunkowań wpływających na sposób realizacji usług społecznych przez administrację samorządową oraz próba odpowiedzi na pytanie, czy można wykorzystać założenia społecznej odpowiedzialności i, przejmując jej podstawowe cele, wdrożyć w administracji samorządowej. Na podstawie literatury autorka wskazuje możliwe sposoby współpracy samorządu terytorialnego z kapitałem prywatnym w realizacji usług, w szczególności zaś usług z zakresu ochrony zdrowia. Prezentuje różnice między komercjalizacją a prywatyzacją oraz przedstawia szanse i zagrożenia wynikające z wyboru określonej formy własności zarówno dla samorządu terytorialnego, jak i dla szpitali.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 100, s. 123-132
Keywords: odpowiedzialność społeczna; komercjalizacja; prywatyzacja; samorząd terytorialny; szpitale