Menedżer - przywódca we współczesnym przedsiębiorstwie piłkarskim - Kuźbik, Paweł (Manager - Leader in The Modern Sport Company, 2010)
Wciągu ostatnich kilkunastu lat kluby piłkarskie jako spółki akcyjne doświadczyły niespotykanej patologii (chodzi nр. o ogromną skalę korupcji, brak innowacji i niekompetentną kadrę kierowniczą). W znacznym stopniu sytuacja taka spowodowana była brakiem etyki i odpowiedzialności. Celem artykułu będzie ukazanie konieczności wprowadzenia szczególnego rodzaju przywództwa do zarządzania sportowymi spółkami akcyjnymi, wspierającego postawy etyczne oraz kształtującego organizację działającą w sposób odpowiedzialny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 100, s. 176-184
Keywords: społeczna odpowiedzialność; sportowe spółki akcyjne; przywództwo