Reforma finansów publicznych a wsparcie finansowe dla polskiego rolnictwa i terenów wiejskich - Kokoszka, Katarzyna (The Public Finance Reform in the Light of the Financial Support for Polish Agriculture and Rural Areas, 2010)
W artykule podjęto próbę zestawienia problematyki finansowego wsparcia dla polskiego rolnictwa i terenów wiejskich (wynikającego zarówno ze wsparcia wewnątrzkrajowego, jak i środków finansowych związanych z realizacją przez Polskę Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej) z reformą finansów publicznych w tej dziedzinie przedstawioną w Planie Rozwoju i Konsolidacji Finansów 2010-2011. Omówiono główne przesłanki interwencjonizmu w sektorze rolniczym na tle zasadniczych zmian, jakim podlega rolnictwo i rozwój terenów wiejskich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 290-299
Keywords: reforma finansów publicznych; finansowanie rolnictwa i obszarów wiejskich; Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej