Aktywność władz gminy podstawowym czynnikiem rozwoju lokalnego na przykładzie gminy Wielbark - Koszyk-Białobrzeska, Renata; Zielińska, Joanna; Wojdowicz, Karolina (Activity of Commune Authorities as a Basic Factor of Local Development, 2010)
Rozwój lokalny stał się obecnie jednym z podstawowych elementów strategii działalności państwa. Ogólnie przyjęte ramy podwyższania atrakcyjności terenu mają na celu rozwój jednostek samorządu terytorialnego w ujęciu zarówno gospodarczym, jak i społecznym. Jednak stopień efektywności polityki prorozwojowej w dużej mierze zależy od zaangażowania i mobilności władz lokalnych. Badaniom poddano aktywność władz gminy Wielbark w ciągu ostatnich 6 lat. Wyniki badań pozwoliły na poznanie głównych kierunków realizowanych inwestycji. Władze lokalne w działaniach rozwojowych ofertę nakierowują na pozyskiwanie inwestorów z zewnątrz. Napływ kapitału prywatnego wpłynie na obniżenie lokalnej stopy bezrobocia oraz zwiększy wpływy do budżetu gminy z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 72-78