Zjawisko konwergencji i spójności w procesie integracji europejskiej - Korenik, Stanisław (Convergence and Cohesion Phenomena in the European Integration Proces, 2010)
We współczesnych realiach europejskich niezmiernie istotne stały się zjawiska konwergencji i spójności. Mimo że pojęcia te są zbliżone do siebie, to jednak w Unii Europejskiej nadano im określone znaczenie. Także w dokumentach strategicznych podnosi się konieczność dążenia do ich nasilania. Niewątpliwie, co jest zgodne z aktualnymi teoriami, zjawisko konwergencji jest możliwe do wystąpienia, jednak przede wszystkim na poziomie integrujących się krajów, spójność zaś będzie miała wymiar przestrzenny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 120-127