Uspołecznienie procesów decyzyjnych : przypadek gmin Bukowina Tatrzańska i Swarzędz - Raszka, Beata; Hełdak, Maria (The Nationalization of Decision-Making Processes : Study Case: Bukowina Tatrzanska Commune and Swarzedz Commune, 2010)
Obecnie władza lokalna pełni funkcję koordynatora prac związanych m.in. ze sporządzaniem dokumentu określającego politykę przestrzenną w gminie, a także z budową strategii rozwoju gminy. Celem niniejszej pracy jest zwrócenie uwagi na możliwość partycypacji społecznej w kształtowaniu polityki przestrzennej gminy oraz strategii rozwoju gminy. Przeanalizowano udział społeczności lokalnej w procesie tworzenia zmian studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Bukowina Tatrzańska oraz w procesie budowy strategii rozwoju i planu rozwoju lokalnego gminy Swarzędz
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 144-155