Atrakcyjność turystyczna i polityka rozwoju turystyki w województwie dolnośląskim - Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Tourist Attractiveness and Tourism Development Policy in Lower Silesia Voivodeship, 2010)
W artykule omówiono politykę rozwoju turystyki w województwie dolnośląskim. Oceniono także atrakcyjność turystyczną regionu oraz jego stolicy - Wrocławia w porównaniu z województwami: małopolskim i wielkopolskim i ich stolicami. Zwrócono uwagę, iż stosunkowo obiektywnym wyznacznikiem atrakcyjności regionu jest zainteresowanie zgłaszane przez podmioty spoza regionu. Regiony i miasta stosunkowo atrakcyjne pod względem turystycznym osiągają z tego tytułu wiele korzyści. Dla województwa dolnośląskiego szczególnie istotne jest, że wpływy z turystyki, ze względu na peryferyjne położenie obszarów atrakcyjnych turystycznie (szczególnie w Kotlinie Kłodzkiej i Kotlinie Jeleniogórskiej), mogą skutecznie łagodzić dysproporcje rozwojowe, które pogłębia np. lokalizacja bezpośrednich inwestycji zagranicznych w innych częściach regionu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 156-167