Rola wojewody jako instytucji pośredniczącej w certyfikacji w systemie organizacyjnym funduszy europejskich z perspektywy finansowej 2007-2013 - Piasecka, Kamila (The Role of Governor as an Intermediate Body in the Certifications of EU Funds in the Financial Perspective of 2007-2013, 2010)
Wojewoda na mocy porozumienia z ministrem rozwoju regionalnego wykonuje zadania z zakresu certyfikacji prawidłowości poniesienia wydatków w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego danego województwa. Celem artykułu jest zatem przedstawienie roli wojewody w systemie organizacyjnym funduszy europejskich w perspektywie finansowej 2007-2013. Oprócz podstaw prawnych dających wojewodzie możliwość pełnienia ww. funkcji zaprezentowane zostaną zadania wynikające z powierzonych obowiązków oraz ich waga w dobie kryzysu gospodarczego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 264-271