Polityka rozwoju oparta na klastrach w przestrzeni kreatywnych aglomeracji - Miszczak, Katarzyna (Policy of Development Based on Clusters in Space of Creative Agglomerations, 2010)
W ostatnich latach zauważa się nowe tendencje zachodzące w procesach rozwoju przestrzeni społeczno-gospodarczej poszczególnych krajów. Istotną rolę zaczynają odgrywać duże ośrodki osadnicze określone mianem aglomeracji, rozwijane zgodnie z polityką innowacyjną Unii Europejskiej na bazie wiedzy oraz ukierunkowane na kreatywne działania globalne. Ponadto kształtowany jest nowy typ społeczeństwa otwartego na zmiany, które są rezultatem procesów innowacyjnych realizowanych w ramach uczącej się organizacji sieciowej. Wszystkie te działania prowadzone są na podstawie zasad polityki bazującej na klastrach. Efektywnie i konsekwentnie wdrażana polityka klastrowa prowadzi do przekształcenia się klastrów w regionalne (lokalne) systemy innowacji, które wpływają na wzrost konkurencyjności aglomeracji miejskich.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 101, s. 292-301