Wspieranie innowacyjności w województwie śląskim w kontekście budowania regionu wiedzy - Dziembała, Małgorzata (Support of Innovation in Slaskie Voivodeship During Building a Knowledge Region, 2010)
Zewnętrzne uwarunkowania płynące z otoczenia międzynarodowego powodują również implikacje dla regionalnych systemów gospodarek. Występuje konieczność budowania regionów innowacyjnych i w związku z tym prowadzenia takiej polityki gospodarczej, która byłaby ukierunkowana nie tylko na rozwijanie instytucji wsparcia, ale i tworzenie mocnych powiązań sieciowych przy wykorzystaniu zasobów tkwiących w regionie. W artykule wskazano na inicjatywy podejmowane w województwie śląskim na rzecz tworzenia regionu innowacyjnego ze szczególnym uwzględnieniem systemu instytucjonalnego - tj. ośrodków innowacji i przedsiębiorczości. Przedstawiono wybrane źródła wsparcia tego rodzaju przedsięwzięć, które powinny przyczynić się do budowania nowoczesnej struktury gospodarki regionalnej elastycznie dostosowującej się do zewnętrznych wyzwań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 13-22