National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST), czyli główne centrum koordynacji japońskiego rozwoju naukowego i główna sieć państwowych laboratoriów badawczych - Zamojski, Jerzy (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) - the Main Centre of Coordination of Japanese Scientific Development and the Main Network of State Investigative Laboratory, 2010)
W roku 1948 japońskie Ministerstwo Handlu Międzynarodowego i Przemysłu (MITI) ustanowiło Agencję Nauk Przemysłowych i Technologii AIST. W roku 1979 dziewięć laboratoriów zostało przeniesionych z rejonu Tokio do miasta naukowego Tsukuba. 1 kwietnia 2001 r. rozpoczął działalność Narodowy Instytut Zaawansowanych Nauk Przemysłowych i Technologii (nowy AIST). AIST jest na nowo sformowaną organizacją badawczą, która jest efektem amalgamatu 15 instytutów badawczych zrzeszonych wcześniej w Agencji Nauk Przemysłowych i Technologii w ramach Ministerstwa Handlu Międzynarodowego i Przemysłu oraz Instytutu Badawczego Wag i Miar. Nowy AIST jest największą w Japonii państwową organizacją badawczą zatrudniającą ok. 3200 ludzi i mającą wiele obiektów badawczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 32-40