Pozyskiwanie środków z RPO WO jako wyraz aktywności JST w rozwoju regionalnym - Pieczonka, Jacek (Gaining funds from Operational Local Programme of Opole Voivodeship as an Expression of Activity of Territorial Self-government Units in Regional Development, 2010)
Regionalny Program Operacyjny Województwa Opolskiego na lata 2007- -2013 (RPO 2007-2013) jest jednym z narzędzi realizacji Strategii Rozwoju Województwa Opolskiego [2005]. Realizacja działań podjętych w ramach RPO jest możliwa dzięki środkom Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR). Z założenia środki EFRR mają być wydawane na działania zapewniające wsparcie zrównoważonego, zintegrowanego rozwoju gospodarczego oraz zatrudnienie na poziomie regionalnym i lokalnym. Biorąc pod uwagę uwarunkowania społeczno-gospodarcze województwa opolskiego, w tym min. wyniki analizy SWOT, należy mieć nadzieję, że dobrze opracowana strategia rozwoju oraz opracowany RPO WO przy odpowiednim zaangażowaniu JST przyczyni się do wykorzystania szans tkwiących w potencjale regionu i ograniczenia rozpoznanych zagrożeń rozwoju.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 65-75