System edukacji wobec potrzeb rynku pracy - Przybyłka, Arkadiusz (Educational System in the Face of Needs of Labour Market, 2010)
Rynek pracy jest ściśle związany z innymi dziedzinami gospodarki. Istotne są jego powiązania zwłaszcza z edukacją na wszystkich szczeblach kształcenia. Ważne jest, aby szczegółowo analizować te związki, co może przynieść pozytywne zmiany zarówno w systemie edukacji, jak i w strukturze zatrudnienia. Sytuacja na rynku pracy ciągle się zmienia, dlatego chcąc mieć większe szanse na znalezienie zatrudnienia, trzeba zainwestować w odpowiednie wykształcenie, gdyż im niższe wykształcenie, tym te szanse maleją. Obecnie, w dobie powszechnej informatyzacji gospodarki i wprowadzania do kraju nowoczesnych technologii, gospodarka polska potrzebuje wykształconych obywateli, żeby mogła się rozwijać. Jednak aby to mogło mieć miejsce, potrzebny też jest odpowiedni system edukacji nastawiony na potrzeby rynku pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 76-87