Edukacja wobec lokalnego rynku pracy w powiecie skarżyskim - Szydlik-Leszczyńska, Agata (Education against the Local Labour Market in Skarżysko District, 2010)
Przedmiotem opracowania jest prezentacja wybranych wyników zrealizowanych na obszarze powiatu skarżyskiego badań nad strukturą zatrudnienia i podaży pracy oraz oferty edukacyjnej w kontekście potrzeb pracodawców wraz z konkluzjami. Wnioskiem generalnym jest konieczność wypracowania mechanizmów współpracy między pracodawcami, szkołami i lokalnymi władzami. Kształtowanie oferty edukacyjnej powinno być pochodną wizji rozwoju powiatu i prowadzonej polityki ekonomicznej na tym obszarze.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 98-107