Bezpośrednie inwestycje zagraniczne jako stymulanta rozwoju gospodarczego Polski - Nytko, Marcin (Foreign Direct Investments as a Stimulant for Poland's Economic Development, 2010)
Celem niniejszego studium była identyfikacja szans i wyzwań stojących przed Polską u schyłku pierwszej dekady XXI wieku, związanych z maksymalizacją korzyści dla rozwoju gospodarczego kraju, wynikających z napływu BIZ, Wyniki studium wskazują, iż główną szansą, jaka stoi przed Polską u schyłku pierwszej dekady XXI wieku, związaną z maksymalizacją korzyści dla rozwoju gospodarczego kraju, wynikających z napływu BIZ, jest możliwość w kolejnych latach awansu z drugiego do trzeciego stadium rozwoju gospodarczego. Głównym wyzwaniem jest natomiast kształtowanie warunków dla rozwoju wysoko wykwalifikowanego kapitału ludzkiego, zdolnego do podejmowania aktywności w zakresie badań i rozwoju, stymulowanie napływu BIZ do sektorów innowacyjnych, jak również wspieranie działalności innowacyjnej w rodzimych przedsiębiorstwach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 168-177