Zaufanie istotnym elementem w zarządzaniu przedsiębiorstwem - Stelmaszczyk, Monika (Trust as an Important Element in Enterprise Management, 2010)
Zaufanie oceniane przez pryzmat procesu zarządzania przedsiębiorstwem postrzegać należy w kategoriach jednego z cennych źródeł przewagi konkurencyjnej. Ułatwia ono chociażby uzyskanie dostępu do zasobów dzięki posiadanym kontaktom oraz trafniejsze ich wykorzystanie. Bez zaufania ciężko jest zachęcić pracowników do bardziej efektywnej pracy, o wiele trudniej jest zarządzać przedsiębiorstwem, jeżeli nic ufa się swoim podwładnym i samemu nie wzbudza się zaufania. Menedżerowie zarządzający przedsiębiorstwami powinni przywiązywać coraz większą wagę do działań mających na celu generowanie zaufania, ponieważ taka postawa ukoronowana zostanie zwiększoną wydajnością pracy całej organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 102, s. 260-265