Efekty funkcjonowania podatkowych grup kapitałowych na przykładzie grupy krakowskich przedsiębiorstw komunalnych - Kondrakiewicz, Teresa (The Effects of Operating of the Tax Capital Group of the Kraków Municipal Enterprises, 2010)
Podatkowe grupy kapitałowe rozliczają się z podatku dochodowego od osób prawnych wspólnie, co może im przynieść wymierne korzyści. Potwierdza to przykład Podatkowej Grupy Kapitałowej Krakowskich Przedsiębiorstw Komunalnych. Jej zawiązanie i wspólne gospodarowanie finansami umożliwiło obniżenie odprowadzonego podatku i inwestycje z wypracowanych w ten sposób środków. W okresie dwunastu lat funkcjonowania Grupy do jej dyspozycji pozostało ponad 92 mln zł. Dzięki nim zakupiono nowe autobusy, zmodernizowano i rozbudowano sieć ciepłowniczą, wodociągi i kanalizację, co pozwoliło na rozszerzenie zakresu i poprawę jakości usług świadczonych w krakowskim sektorze komunalnym. Pomimo swych zalet i korzyści dla tworzących je podmiotów, podatkowe grupy kapitałowe wciąż są w Polsce rzadkością, głównie z powodu zbyt rygorystycznych wymogów formalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 312-328
Keywords: holding; podatkowa grupa kapitałowa; korzyści podatkowe; inwestycje