Mechanizmy dyscyplinowania polityki fiskalnej państw strefy euro - Kosterna, Urszula (Mechanisms Disciplining Fiscal Policy of Euro-Area Countries", 2010)
Cel, jakim było przystąpienia do UGW, istotnie przyczynił się do dyscyplinowania finansów publicznych w krajach UE. W ostatnich latach jednak postanowienia Paktu Stabilności i Wzrostu przestały ograniczać kraje członkowskie w ich ekspansji fiskalnej. Rozluźnienie Paktu, zaaprobowane w marcu 2005 r., i wzrost stopnia uznaniowości w jego stosowaniu zmniejszają nacisk na dyscyplinę fiskalną państw UE. Podczas obecnego kryzysu finansowego nastąpiły zmiany dochodowości obligacji skarbowych państw strefy euro - silny wzrost rozpiętości dochodowości rozpoczął się jesienią 2008 r. Oznacza to uruchomienie mechanizmu rynkowego dyscyplinowania polityki fiskalnej. Trwający kryzys finansów publicznych w Grecji stwarza zagrożenie dla stabilności obszaru jednowalutowego. Nowe ramy instytucjonalne narodowej polityki fiskalnej są więc pilnie potrzebne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 329-344
Keywords: budżet; deficyt; dług publiczny; fiskalny