Strukturalny charakter deficytu budżetowego w Polsce w aspekcie wejścia do Unii Gospodarczej i Walutowej - Krzemińska, Agnieszka (Structural Character of Budget Deficit in Poland Regarding Poland's Joining the Monetary Union, 2010)
Polska, podobnie jak pozostałe kraje Unii Europejskiej, nie uniknęła pogorszenia sytuacji fiskalnej. W 2008 r. deficyt sektora instytucji rządowych i samorządowych wzrósł prawie dwukrotnie: z poziomu 1,9% PKB w 2007 r. do 3,6% PKB. Kryzys nie jest jednak jedyną przyczyną wyjaśniającą obecną sytuację finansów publicznych. Ujemne saldo strukturalne występowało także w okresie korzystnej koniunktury w latach 2003-2007, gdy średni wzrost PKB wynosił 5,1% PKB. a deficyt strukturalny utrzymywał się na poziomie 4,8% PKB. Celem artykułu jest próba oceny, w jakim stopniu zwiększenie deficytu nastąpiło w wyniku spowolnienia wzrostu gospodarczego, a w jakim z przyczyn systemowych. Realizacji tego celu posłużyła analiza takich wskaźników, jak realne tempo wzrostu PKB, dochody i wydatki w relacji do PKB, nominalna dynamika dochodów i wydatków.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 396-414
Keywords: deficyt; dochody; wydatki