Ewolucja funkcji sektora publicznego - Przygodzka, Renata (The Evolution of Public Sector Functions, 2010)
Celem niniejszego artykułu, który podejmuje problem funkcji sektora publicznego, jest próba ewolucyjnego spojrzenia na te funkcje, poczynając od okresu tworzenia podstaw gospodarki rynkowej, a kończąc na czasach współczesnych. Artykuł ma charakter przeglądowy i syntetyczny. Stanowi jednocześnie próbę uporządkowania najważniejszych funkcji sektora publicznego w ujęciu historycznym. Z przeprowadzonych rozważań wynika, że najbardziej rozbudowane funkcje sektora publicznego przypadły na wiek XX. Wyzwania współczesnej gospodarki oraz konkurencyjność celów polityk publicznych wymuszają konieczność podejmowania reform usprawniających realizację funkcji sektora publicznego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 592-602
Keywords: sektor publiczny; funkcje; ewolucja