Tendencje w finansowaniu ochrony zdrowia w Polsce - Romanów, Ewa (The Tendencies of Polish Health Service Financing, 2010)
Jako że finansowanie ochrony zdrowia to jeden z kluczowych problemów ekonomiczno-społecznych, poświęcono uwagę źródłom finansowania sektora zdrowotnego. Poddano ocenie wydatki na ochronę zdrowia w relacji do PKB w porównaniu z krajami OECD. Przedstawiono wydatki głównych płatników w zakresie ochrony zdrowia w Polsce, a ponadto zanalizowano strukturę i dynamikę wywskazując kierunki zmian finansowania ochrony zdrowia w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 603-614
Keywords: samorząd terytorialny; NFZ; źródła finansowania ochrony zdrowia; wydatki na ochronę zdrowia