Finansowanie szkół podstawowych i gimnazjalnych - wybrane problemy - Sierak, Jacek (Financing of Primary and Secondary Schools - Some Problems, 2010)
Referat porusza ważny problem finansowania oświaty gminnej. Omówiono w nim zasady funkcjonowania placówek oświaty, źródła ich finansowania, w tym szczególnie rolę dochodów własnych i subwencji oświatowej, a także wielkość i strukturę wydatków budżetowych działu "Oświata i wychowanie". Przedstawiono zmiany w liczbie i wyposażeniu placówek szkolnych oraz liczbie uczniów, wskazując na występujące tu tendencje spadkowe. Przeprowadzone analizy wykazały zależność kosztów funkcjonowania szkół od różnego rodzaju czynników, takich jak: uwarunkowania demograficzne, liczba uczniów, wielkość i stan techniczny placówek. Wyniki analiz przedstawiono w zestawieniach dla różnych typów gmin i miast na prawach powiatu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 639-659
Keywords: samorząd terytorialny; finanse publiczne; finanse samorządu terytorialnego; oświata i wychowanie