Rola jednostek samorządu terytorialnego w rozwoju kapitału społecznego na przykładzie województwa lubelskiego - Sosińska-Wit, Małgorzata (The Role of Local Government in the Development of Social Capital on the Example of the Region of Lublin, 2010)
We współczesnej gospodarce występują znaczne dysproporcje pomiędzy rozwojem gospodarczym różnych regionów. Województwo lubelskie należy do obszarów o niskiej konkurencyjności i atrakcyjności, co zwiększa odpowiedzialność władz regionu za jego przyszłość. W artykule wskazano na rolę jednostek samorządu terytorialnego w pobudzaniu i kształtowaniu podmiotów gospodarczych funkcjonujących na terenie województwa lubelskiego, w tworzeniu sieci powiązań, współpracy i relacji pomiędzy nimi, dzielenia się wiedzą i doświadczeniem, które wpływają na rozwój kapitału społecznego w regionie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 667-687
Keywords: kapitał społeczny; klastry; rozwój gospodarczy regionu; polityka samorządowa