Emisja obligacji komunalnych jako źródło pozyskania kapitału w gminie - Stalończyk, Izabela (The Issue of Municipal Bonds as a Source of Obtaining Capital in a Commune, 2010)
Wstąpienie Polski do Unii Europejskiej daje w dalszym ciągu ogromne możliwości rozwoju kraju. Samorządy terytorialne mogą realizować najdroższe inwestycje, wykorzystując pomoc finansową Wspólnoty. Gmina pozyskuje również kapitał między innymi poprzez podatki, dotacje, subwencje, kredyty bankowe. W artykule przedstawiono obligacje komunalne jako szczególną - i zyskującą coraz bardziej na popularności - formę zdobywania środków pieniężnych w gminie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 716-725
Keywords: obligacje; gmina; inwestycje; kapitał