Obciążenia podatkowe a wybrane aspekty funkcjonowania przedsiębiorstw w województwie podlaskim - Walicka, Monika (Tax Burdens and Some Aspects of Business Running in Podlaskie Voivodship, 2010)
Współczesne przedsiębiorstwa funkcjonują w warunkach kształtowanych przez gospodarkę światową. Wyzwaniem i zarazem kluczem do sukcesu staje się więc poznanie jej specyfiki. Jednym z obszarów tej analizy otoczenia są relacje przedsiębiorstwo - system podatkowy. Mimo wielu reform polskiego systemu podatkowego i obniżenia stawek podatkowych przedsiębiorstwa często nadal postrzegają obciążenia podatkowe przez pryzmat bariery. Celem artykułu jest poznanie wpływu systemu podatkowego na funkcjonowanie przedsiębiorstwa. Pojęcie systemu podatkowego zawężono tu do percepcji obciążeń podatkowych i ryzyka podatkowego, jakie niesie ze sobą dostosowanie się przez przedsiębiorstwo do współczesnego systemu podatkowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 773-787
Keywords: obciążenia podatkowe; ryzyko podatkowe; przedsiębiorstwo