Instrumenty finansowe wsparcia procesu rewitalizacji miast - Wiktorowski, Krzysztof; Cieślewicz, Wiesława (Financial Instruments Supporting Revitalization of Cities, 2010)
Występujące obecnie niekorzystne zjawiska rozwojowe w miastach mogą zostać zminimalizowane dzięki działaniom rewitalizacyjnym. W celu ich realizacji należy budować porozumienie społeczne i dążyć do synergicznego wzmacniania się pozytywnych skutków programów realizowanych przez różne podmioty. Pomocą w realizacji celów są realizowane i planowane programy wykorzystujące fundusze pomocowe UE. Niezwykle istotne jest też opracowanie właściwego finansowania projektów rewitalizacyjnych. Artykuł analizuje dostępne możliwości konstruowania inżynierii finansowej projektów rewitalizacyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 788-796
Keywords: miasto; rewitalizacja urbanistyczna; instrumenty finansowe; wsparcie; rozwój; proces; renowacja