Konsolidacja fiskalna w Polsce w teorii i w praktyce - Wojciechowska-Toruńska, Iwona (Fiscal Consolidation in Poland in Theory and Practice, 2010)
Artykuł wyjaśnia pojęcie konsolidacji fiskalnej na podstawie dostępnej literatury przedmiotu. Przedstawia jej rodzaje, cechy, efekty oraz środowisko ekonomiczne, które może jej sprzyjać. Główną częścią artykułu jest charakterystyka konsolidacji fiskalnej w Polsce. Ta część rozważań obejmuje porównanie planów reformy sektora finansów publicznych z ich realizacją. W końcowej części pracy zostały przedstawione możliwości konsolidacji fiskalnej w Polsce w latach 2010-2012. Celem artykułu było przedstawienie konsolidacji fiskalnej w teorii i w praktyce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 797-810
Keywords: konsolidacja fiskalna; reforma sektora finansów publicznych; dostosowania fiskalne; deficyt sektora finansów publicznych