Wykorzystanie narzędzi fiskalnych w realizacji wyznaczonych celów gospodarczych w krajach Europy Środkowo-Wschodniej - Żabiński, Arkadiusz (Fiscal Instruments for Reaching Economic Goals in Central and Eastern Europe, 2010)
Przedstawiona analiza ukazuje zagrożenia, jakie dla gospodarek Europy Środkowo-Wschodniej mogą nieść błędy popełniane w doborze narzędzi polityki fiskalnej. Analizie poddano gospodarki Bułgarii, Czech, Estonii, Łotwy, Litwy, Węgier, Polski, Rumunii, Słowenii i Słowacji w okresie 2001-2008. We wszystkich tych krajach przemiany gospodarcze wiązały się z narastaniem podobnych napięć społecznych, których rozwiązania oczekiwano od polityki fiskalnej. Jej podstawowym celem jest osiąganie długookresowego wzrostu gospodarczego. Często jednak przed gospodarkami wschodzącymi pojawia się pokusa realizacji krótkookresowych celów społecznych. Trwały, wysoki wzrost gospodarczy osiągają ostatecznie gospodarki rygorystycznie przestrzegające wyznaczonych kryteriów fiskalnych, co w przypadku krajów przechodzących transformację jest szczególnie trudne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 112, s. 834-846
Keywords: polityka fiskalna; wzrost gospodarczy; deficyt budżetowy; dług publiczny