Innowacyjność i konkurencyjność potencjału rozwojowego województwa dolnośląskiego w świetle założeń i dotychczasowych osiągnięć strategii innowacji - Wysogląd, Marta (The Innovative and Competitive Edge of the Dolnośląskie Voivodeship's Development Potential in Light of the Innovation Strategy and Its Previous Achievements, 2010)
Praca przedstawia zagadnienia dotyczące innowacji. To one decydują o konkurencyjności regionu w skali europejskiej oraz są odpowiedzią na nowe, nie do końca zidentyfikowane wyzwania i zagrożenia, jakie niesie ze sobą szeroko rozumiany proces globalizacji. Szczególną uwagę zwrócono na działania strategiczne na Dolnym Śląsku potwierdzające istotę oddziaływania innowacji w polityce regionalnej oraz założenia Dolnośląskiej Strategii Innowacji, która staje się podstawowym instrumentem rozwoju regionalnego mającego na celu podnoszenie innowacyjności regionów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 66-76