Rozwój gospodarczy i konkurencyjność jako podstawa segmentacji i profilowania krajów Unii Europejskiej - Sobczak, Elżbieta (Economic Development and Competitiveness as the Basis for the European Union Member Countries Segmentation and Profiling, 2010)
Celem opracowania jest dynamiczna segmentacja krajów Unii Europejskiej ze względu na poziom i dynamikę rozwoju gospodarczego w latach 2005-2008, jak również określenie profili wyodrębnionych segmentów z wykorzystaniem wybranych czynników konkurencyjności międzynarodowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 97-106