Interes publiczny w systemach planowania przestrzennego Polski i Ukrainy - próba porównania - Gorzym-Wilkowski, Waldemar A. (Public Interest in Spatial Planning of Poland and Ukraine - an Attempt of Comparison, 2010)
W rywalizacji o przestrzeń interes publiczny zderza się z interesami podmiotów prywatnych. Występują też kolizje pomiędzy podmiotami publicznymi różnych szczebli. O możliwości realizacji konkretnych zadań publicznych rozstrzyga struktura prawna planowania przestrzennego. W Polsce zapewnienie realizacji zadań publicznych w przestrzeni jest dość trudne - wobec silnej pozycji podmiotów prywatnych. Łatwiej przy tym mogą być realizowane zamierzenia gminne niż przedsięwzięcia szczebla rządowego, wojewódzkiego, a zwłaszcza powiatowego. Natomiast w ukraińskim systemie planowania podmioty publiczne dominują nad prywatnymi. Ponadto elementy hierarchiczności planowania zapewniają pierwszeństwo interesom publicznym o randze ogólnopaństwowej i regionalnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 164-172