Konwergencja warunkowa regionów państw Unii Europejskiej - Bal-Domańska, Beata (Conditional Convergence of European Union Regions, 2010)
Przedmiotem artykułu jest analiza procesów konwergencji regionalnej na poziomie regionów Unii Europejskiej szczebla NUTS-2 z wykorzystaniem struktury modelu Mankiwa-Romera-Weila (MRW). Analiza prowadzona jest z rozróżnieniem regionów państw "starej" UE (UE-15) oraz krajów rozszerzenia z lat 2004/2007 (UE-12). Do badania wykorzystano dane panelowe wraz z odpowiednimi metodami estymacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 195-205