Zjawisko rewersji do średniej w przypadku dynamiki PKB per capita regionów Unii Europejskiej - Welc, Jacek (Phenomenon of Reversion Towards the Mean in the Case of Regional per capita GDP' Growth in the European Union, 2010)
Jednym z modeli próbujących wyjaśnić przyczyny interregionalnego zróżnicowania jest model konwergencji. Jeśli jednak model ten jest słuszny, to cechą charakterystyczną dynamiki wzrostu gospodarczego regionów jest stopniowa rewersja do średniej. Oznacza to, iż regiony wykazujące w danym okresie ponadprzeciętnie wysoką (niską) dynamikę wzrostu w okresach kolejnych wykazują tendencję do spadku (wzrostu) tej dynamiki. W artykule zbadano zjawisko rewersji do średniej w przypadku regionalnej dynamiki PKB per capita regionów Unii Europejskiej w latach 1996-2006. Przeprowadzone badanie wykazało, iż relatywna dynamika regionalnego PKB per capita wykazuje wyraźne tendencje rewersji do średniej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 226-235