Finansowanie inwestycji drogowych ze środków Unii Europejskiej w latach 2004-2006 - Górniak, Remigiusz (Financing of Road Investments from the European Union in 2004-2006, 2010)
Po akcesji Polski do UE budowa dróg oraz ich dostosowanie do standardów europejskich jest jednym z priorytetów współfinansowania projektów funduszami UE. W wyniku realizacji projektów drogowych powinna nastąpić poprawa dostępności komunikacyjnej, lepsze wykorzystanie warunków wynikających z położenia geograficznego oraz wielkości rynku. W latach 2004-2006 większość środków unijnych przeznaczono na budowę autostrad i dróg krajowych. W mniejszym stopniu realizowano projekty lokalne. Krajowy Program budowy dróg na lata 2007-2015 przewiduje budowę 1145 km autostrad, ponad 2,8 tys. km dróg ekspresowych, 487 km obwodnic oraz modernizację ok. 2 tys. km dróg krajowych. Realizacji wielu zadań będzie możliwa dzięki wsparciu funduszy pomocowych UE.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 110, s. 236-248